Majstor Za Klime I Frizidere

Da li sme vruće u frižider? Saznajte šta je najbolje za vašu hranu i frižider!

Kao dugogodišnji majstor za frižidere, uvek dobijam isto pitanje od svojih klijenata: da li je bezbedno staviti vruću hranu u frižider? Verovatno ste i vi, nakon obroka, razmišljali da li je bolje odmah staviti hranu u frižider ili sačekati da se ohladi. Odgovor nije jednostavan, ali u ovom tekstu ću vam objasniti sve što treba da znate.

Da li je u redu staviti toplu hranu u frižider?

Kratak odgovor je: možete, ali nije uvek preporučljivo. Kada stavite vruću hranu u frižider, ona podiže unutrašnju temperaturu uređaja, što može povećati rizik od razvoja bakterija ne samo na toj hrani, već i na drugim namirnicama koje su već unutra. Vruća hrana zagreva frižider, što šalje signal kompresoru da pojača rad, što dodatno opterećuje uređaj i dovodi do povećane potrošnje struje.

U praksi, najbolje je ostaviti hranu da se prvo ohladi. Preporučuje se da sačekate da temperatura padne na otprilike sobnu temperaturu (oko 30-35 stepeni Celzijusa) pre nego što je odložite u frižider. Ovo smanjuje rizik od naglog podizanja temperature unutar frižidera i osigurava bezbednost hrane. Kako da frižider ne ledi?

Koliko treba da pustim hranu da se ohladi pre nego što je odložim u frižider?

Idealno je da hrana stoji na sobnoj temperaturi ne više od dva sata. Ovo pravilo važi zato što se bakterije najbrže množe u takozvanoj „opasnoj zoni“ – temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa. Ukoliko hrana ostane u ovoj zoni predugo, rizik od kontaminacije drastično raste. Da biste izbegli ovaj problem, sačekajte da se hrana dovoljno ohladi pre nego što je stavite u frižider.

Mogu li ubrzati hlađenje hrane?

Naravno, postoje trikovi koje možete koristiti da ubrzate ovaj proces. Na primer, umesto da ostavite celu posudu, podelite hranu u manje, pliće posude. Manje porcije se brže hlade jer imaju veću površinu izloženu vazduhu. Takođe, posude možete staviti u sudoperu s hladnom vodom ili ih okružiti ledom. Ovakve metode omogućavaju brže snižavanje temperature i smanjuju vreme koje hrana provodi u „opasnoj zoni“.

Šta je „opasna zona“?

Opasna zona odnosi se na temperaturni opseg od 4 do 60 stepeni Celzijusa. U ovoj zoni bakterije se množe neverovatno brzo, što znači da hrana postaje potencijalno opasna za konzumaciju. Ukoliko hrana ostane u ovoj temperaturnoj zoni duže od dva sata, najbolje je da je bacite kako biste izbegli rizik od trovanja hranom. Kako brzo otopiti frižider?

Šta raditi ako zaboravite?

Svi smo ponekad zaboravili da ostavimo ostatke da se ohlade ili smo ih ostavili na pultu duže nego što bi trebalo. Ako se desi da zaboravite hranu na pultu više od dva sata, savetujem da je bacite, jer dugotrajna izloženost „opasnoj zoni“ znači da bakterije mogu da se množe i da predstavljaju rizik za vaše zdravlje.

Zašto ne treba stavljati vruću hranu u frižider?

Osim potencijalnog rizika za bezbednost hrane, stavljanje vruće hrane u frižider može uzrokovati i probleme sa samim uređajem. Povećano opterećenje kompresora, povećana potrošnja energije i potencijalno skraćenje životnog veka frižidera samo su neki od problema. Takođe, vruća hrana stvara kondenzaciju, što može dovesti do pojačane vlage unutar frižidera, što opet nije idealno za skladištenje drugih namirnica.

Kontakt za dodatna pitanja

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam treba stručna pomoć oko vašeg frižidera, slobodno me pozovite na 0659184575. Rado ću vam pomoći i pružiti sve potrebne informacije o održavanju vašeg frižidera.